Wszyscy powini dbać o prawidłową wagę ciała. Polecamy sprawdzone przepisy podane poniżej.
1) Szybka sałatka z ryżem
Składniki:
2 woreczki ryżu
15 dag żółtego sera
1 cebula (10 dag)
1 puszka tuńczyka
majonez, ketchup, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na połowę. Żółty ser i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. W przezroczystej misce układać składniki w kolejności: połowę ryżu, majonez, sól, pieprz (tzn. warstwę majonezu posypać przyprawami), ketchup, cebula, tuńczyk, żółty ser, majonez, sól, pieprz i pozostały ryż.
Wierzch sałatki udekorować 3 łyżkami startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na ok. 7 porcji.
2) Paprykowa sałatka z kurczakiem
Składniki:
50 dag konserwowej papryki
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
ostra i słodka papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
25 dag makaronu dowolnego kształtu (np. kółeczka)
4 jajka
1 por
5 łyżek majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie
posypać ostrą i słodką papryką w proszku. Zrumienić na oliwie z oliwek i ostudzić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę a por w plasterki.
Do dużej miski przełożyć paprykę konserwową, filet z kurczaka, makaron, jajka i por. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
3) Sałatka śledziowa z zielonym ogórkiem
Składniki:
50 dag śledzi matiasów
zielony ogórek
20 dag żółtego sera
1 puszka groszku zielonego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie moczyć w wodzie z octem przez około 2 godziny.
Następnie pokroić je w kostkę. Zielony ogórek i żółty ser pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
4) Kurczak w pierzynce
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
przyprawa gyros
7 łyżek ketchupu
2 średnie cebule
5 średnich ogórków kiszonych
5 łyżek majonezu
½ średniej kapusty pekińskiej
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka skroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić.
Następnie dodać przyprawę gyros i wymieszać.
Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kapustę pekińską drobno poszatkować. W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności: kurczak, ketchup, cebula, 4 łyżki majonezu, ogórki kiszone, pozostały majonez i na górę kapusta pekińska. Sałatkę schłodzić.
5) Śledzie w czerwonych buraczkach
Składniki:
50 dag filetów śledziowych „matiasy”
ok. 30 dag czerwonych buraków startych na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości słoik)
15 dag cebuli, majonez, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie skropić sokiem z cytryny, zalać zimną wodą i moczyć ok.1 godz. Wyjąć z wody i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w następującej kolejności:
śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz, buraczki ze słoika, i dalej pozostałe śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz i pozostałe buraczki.
Wierzch sałatki udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce.
Podawać z pieczywem.
Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.
6) Szybka sałatka z ryżem
Składniki:
2 woreczki ryżu
15 dag żółtego sera
1 cebula (10 dag)
1 puszka tuńczyka
majonez, ketchup, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na połowę. Żółty ser i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. W przezroczystej misce układać składniki w kolejności: połowę ryżu, majonez, sól, pieprz (tzn. warstwę majonezu posypać przyprawami), ketchup, cebula, tuńczyk, żółty ser, majonez, sól, pieprz i pozostały ryż.
Wierzch sałatki udekorować 3 łyżkami startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na ok. 7 porcji.
7) Paprykowa sałatka z kurczakiem
Składniki:
50 dag konserwowej papryki
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
ostra i słodka papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
25 dag makaronu dowolnego kształtu (np. kółeczka)
4 jajka
1 por
5 łyżek majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie
posypać ostrą i słodką papryką w proszku. Zrumienić na oliwie z oliwek i ostudzić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę a por w plasterki.
Do dużej miski przełożyć paprykę konserwową, filet z kurczaka, makaron, jajka i por. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.
8) Sałatka śledziowa z zielonym ogórkiem
Składniki:
50 dag śledzi matiasów
zielony ogórek
20 dag żółtego sera
1 puszka groszku zielonego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie moczyć w wodzie z octem przez około 2 godziny.
Następnie pokroić je w kostkę. Zielony ogórek i żółty ser pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
9) Kurczak w pierzynce
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
przyprawa gyros
7 łyżek ketchupu
2 średnie cebule
5 średnich ogórków kiszonych
5 łyżek majonezu
½ średniej kapusty pekińskiej
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka skroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić.
Następnie dodać przyprawę gyros i wymieszać.
Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kapustę pekińską drobno poszatkować. W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności: kurczak, ketchup, cebula, 4 łyżki majonezu, ogórki kiszone, pozostały majonez i na górę kapusta pekińska. Sałatkę schłodzić.
10) Śledzie w czerwonych buraczkach
Składniki:
50 dag filetów śledziowych „matiasy”
ok. 30 dag czerwonych buraków startych na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości słoik)
15 dag cebuli, majonez, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie skropić sokiem z cytryny, zalać zimną wodą i moczyć ok.1 godz. Wyjąć z wody i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w następującej kolejności:
śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz, buraczki ze słoika, i dalej pozostałe śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz i pozostałe buraczki.
Wierzch sałatki udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce.
Podawać z pieczywem.
Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.
11) Surówka z pomidorów i jabłka
Składniki:
2 duże pomidory (ok. 50 dag)
1 średnie jabłko (ok. 15 dag)
1 cebula (ok. 8 dag)
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Pomidory, jabłko w skórce i cebulę pokroić w dużą kostkę.
Wszystko razem przełożyć do miski.
Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać i podawać jako dodatek do drugiego dania.
12) Surówka z kapusty włoskiej
Składniki:
½ kapusty włoskiej
sól i pieprz
1 cebula
sok z cytryny
1 pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia zielona
Sposób wykonania:
Kapustę włoską umyć, osuszyć i poszatkować.
Posolić, wymieszać i zostawić na około 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i dodać do kapusty.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Pokroić w kostkę i wraz z sokiem dodać do kapusty.
Następnie dodać oliwę z oliwek i bazylię.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać z ziemniaczkami i ulubionym mięskiem
13) Surówka z pomidorów i cebuli
Składniki:
1 kg pomidorów
1 cebula (ok. 10 dag)
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć.
Do dużej miski przełożyć pomidory, cebulę i czosnek.
Dodać ocet i wymieszać. Surówkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
14) Pomarańczowa pekinka:
Składniki:
½ kapusty pekińskiej (ok. 70 dag)
2 pomidory
½ czerwonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Następnie pokroić je w dużą kostkę i wraz sokiem dodać do kapusty pekińskiej.
Czerwoną paprykę pokroić w paski i dodać do kapusty.
Posolić, wymieszać i zostawić na około 10 minut.
Następnie dodać ketchup i pieprz do smaku. Wymieszać.
Podawać do kiełbaski z grilla lub jako dodatek obiadowy.
Składniki wystarczą na około 3 porcje
15) Owocowa sałatka dla dwojga
Składniki:
1 galaretka wiśniowa
7 plastrów ananasa
2 banany
200 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody.
Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.
Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności:
sok z cytryny i garść posiekanych włoskich orzechów
sposób przygotowania
seler obrać, utrzeć na tarce, jabłka umyć, drobno poszatkować wymieszać z selerem, obficie skropić sokiem cytrynowym. Składniki wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
17) Sałatka wiosenna
składniki:
1 opakowanie sera feta
1 ogórek
2 pomidory
1 sałata lodowa
2 łyżki oleju
sposób przygotowania:
serek feta pokroić w kostkę, ogórka zetrzeć na tarce, pomidory pokroić, sałatę lodową pokroić. Składniki wsypać do miski i dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać.
18) Sałatka warzywna
składniki:
10 jajek, 5 dużych ziemniaków , 5 ogórków zielonych
1 seler, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 por
sposób przygotowania
pokroić wszystko w kostkę, przyprawić solą i pieprzem
wymieszać z majonezem. 19) Sałatka z czerwonej kapusty
składniki
0,5 główki czerwonej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula (większa) 1 jabłko (większe), pieprz, sól, 2 łyżki majonezu sposób przygotowania
Kapustę kroimy na paski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko ucieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodajemy majonez i chłodzimy około 1 godz.
20) Kolorowa sałatka składniki:
Ryż, ogórki kiszone, wędlina, jajka na twardo, majonez, sól pieprz (proporcje w zależności od tego jak dużą ilość sałatki chcemy uzyskać)
etapy przygotowania
Gotujemy ryż, osobno gotujemy marchew. Do wystudzonego ryżu dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, szynkę, ogórki kiszone oraz jajka. Na koniec dodajemy majonez i przyprawy.
Makaron z zupki rozkruszyć razem z przyprawami (bez oleju) i zalać jogurtem wymieszanym z solą czosnkową oraz pieprzem. Kapustę poszatkować, paprykę i por pokroić. Wszystko połączyć razem z kukurydzą i dodać do sałatki. Dodać serek wiejski i razem wymieszać. Posypać szczypiorkiem i schłodzić. Po 30 minutach sałatka jest gotowa.
22) Sałatka z rzodkiewek i pora składniki pęczek rzodkiewki, 1 por (biała część), 4 listki cykorii (na jedną porcję, 1 łyżeczka majonezu.
23) Sałatka ananasowa składniki
1 puszka ananasa, mały słoiczek selera, puszka kukurydzy, 200 g sera żółtego, 200 g szynki drobiowej, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz.
etapy przygotowania
Szynkę i ananasa pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce, seler i kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną cebulkę i majonez. Całość doprawić solą i pieprzem.
Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
25) Sałatka gyros
Składniki:
*1 kg piersi kurczaka
*1 puszka kukurydzy
*6 ogórków konserwowych
*20 dag kapusty pekińskiej
*1 łyżeczka przyprawy gyros
*125 ml majonezu
*125 ml keczupu
*3 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek i smażyć kilka minut.
wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę warstwę także polać majonezem
i keczupem. Wierzch sałatki posypać kapustą pekińską.
26) Sałatka warzywna
Składniki:
*1 kg kalafiora
*1 kg kapusty
*1 kg cebuli
*1 kg papryki
*1 kg pomidorów
*1 kg marchwi
*1 kg ogórków
*1 szklanka cukru
*1/2 szklanka oleju
*1 szklanka wody
*1 łyżka pieprzu mielonego
*1/2 łyżki soli
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa rozdrobnić. Kalafior podzielić na małe różyczki; kapustę poszatkować; cebulę, paprykę i
pomidory pokroić na małe kawałki; ogórki zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki oprócz octu. Ostudzone
przełożyć do słoików, zamknąć słoiki i zagotować przez ok. 5 minut.
27) Sałatka z warzyw
Składniki:
*3-4 marchewki duże
*2 pietruszki
*1/2 selera duża
*5 ziemniaków
*6-8 jajek
*1 puszka groszku i kukurydzy konserwowanej
*1 pory biała część
*4 ogórki kiszone duże
*majonez, sól i pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa czyli: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, bardzo dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć i przekroić wzdłuż na 4 części następnie bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć miseczki dodać groszek konserwowy i kukurydze doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonezu i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do miski
1.Sałatę"podrzeć" na drobne kawałki. Szczypiorek drobno pokroić. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki. Pomidorki pokroić w ósemki. Wszystko razem połączyć.
2.Wosobnym naczyniu robimy sos: mieszamy śmietanę i majonez. Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe.
29) Sałatka Grecka Składniki:
* ogórek
* 2-3 pomidory
* cebula
* zielona papryka
* 6 łyżek oliwy
* 2 łyżki octu winnego
* 1/2 łyżeczki soli
* pieprz
* oliwki z puszki
* ser feta
Opis przygotowania
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić słonym białym twarogiem.
30) Sałatka Drobiowa
Składniki:
ananas
4 filety z piersi kurczaka
20 dag mrożonego zielonego groszku lub z puszki
czerwona papryka
2 łyżki masła
łyżka curry
1/3 szklanki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety z kurczaka umyć, osączyć, natrzeć curry, solą pieprzem. Masło stopić na patelni, włożyć filety, smażyć po 4–5 minut z każdej strony, ostudzić.
Ananasa obrać, przekroić, wyciąć głąb. Miąższ pokroić na małe kawałki, włożyć do miski. Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę oczyścić z nasion, miąższ pokroić w małą kostkę.
Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, olejem, szczyptą soli i pieprzu.
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem, papryką i kawałkami ananasa. Przyprawić, dodać groszek, wymieszać. Udekorować listkami mięty. Smacznego.
31) Sałatka z tuńczyka Składniki:
5 jajek
20 dag żółtego sera
1 cebula
1 puszka kukurydzy
tuńczyk w sosie własnym
majonez
zamrożone masło extra
Wykonanie:
Żółtka, białka, ser żółty, zamrożone masło - zetrzeć na tarce (każdy składnik osobno). Cebulę drobno posiekać.
Układać warstwami:
białko - ser żółty - pół puszki tuńczyka - pół puszki kukurydzy - majonez - cebula - masło – druga część tuńczyka – reszta kukurydzy - majonez - żółtka.
32) Sałatka Kebab - Gyros składniki:
* ok. 50-80 dag piersi z kurczak
* przyprawa do potraw o nazwie "GYROS" lub "KEBAB" ( ok.1/2 paczki)
*surowa cebula
*ogórki konserwowe
*puszka kukurydzy konserwowej
*ketchup
*majonez
*kapusta pekińska
*olej do smażenia
Gyros jest sałatką warstwową więc wykładamy składniki nie mieszając
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą i wyłożyć do miski.
Surową cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i wyłożyć na usmażone mięso.
Ogórek również pokroić i wyłożyć na cebulkę.
Kukurydzę wysypać na ogórki.Rozsmarować warstwę ketchupu.
Na ketchupie rozsmarować warstwę majonezu.
Kapustę pekińską poszatkować i wyłożyć na majonez. Smacznego...
33) Sałatka Serowa
Składniki:
* po 10 dag sera feta, brie, ementaler i rokpol
* po 20 dag sałaty lodowej i lollo rosso
* 10 dag winogron lub rodzynek
* 5 dag orzechów laskowych
* 8 łyżek oleju arachidowego
* sól, pieprz Przygotowanie:
Sery pokroić w kostkę. Sałatę porozrywać na niewielkie kawałki. Orzechy posiekaj. Winogrona przekroić na pół (mogą być rodzynki namoczone i osączone). Olej zmiksuj z winogronami (lub rodzynkami) i orzechami. Sałatę wymieszaj z serami, przełóż do salaterki, polej sosem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Smacznego...
Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli i przyprawą grill ,dodać 2 łyżki ketchupu,4 łyżki majonezu. Dokładnie wszystko wymieszać. Umyty kalafior pokroić na drobne różyczki, pomidory pokroić na małe cząstki, ogórka pokroić w grubszą kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z sosem i schłodzić. l
Różne sałatki:
Surówka z czerwonych buraczków
♦ 1/2 kg czerwonych buraczków(podgotowanych) młodych ♦ 1 duże jabłko ♦ 1 łyżeczka cukru ♦ 1 ząbek czosnku(jeżeli lubimy) ♦ oliwa z oliwek(1 łyżka) ♦ sok z cytryny ♦ pieprz +sól
Surówka z marchewki
♦ 5 marchewek ♦ 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka w occie ♦ 1 łyżeczka cukru ♦ 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania) ♦ sól, pieprz
Surówka z białej kapusty
♦ 1/4 główki białej kapusty ♦ 1 duża marchewka ♦ 1 jabłko ♦ 1 cebulka ♦ sok z cytryny ♦ 1 łyżeczka cukru ♦ sól, pieprz ♦ 1 łyżka jogurtu naturalnego majonez i jogurt możemy zastąpić oliwą z oliwek. Smacznego!
Polska sałatka jarzynowa z groszkiem Aseret
Składniki * marchew ugotowana - 2 szt. * ugotowany mały seler - 1 szt. * groszek konserwowy lub mrożony - 1/2 puszki * 1 mała cebula czerwona * ogórki kwaszone - 2-3 szt. * majonez - 100 ml * jogurt naturalny gęsty - 125 ml * 2 jabłka * natka pietruszki lub szczypiorek * 2 ugotowane ziemniaki * 2 jajka ugotowane na twardo * sól i pieprz