Strona główna
Ogłoszenia
Prawo szkolne
Regulaminy
Konkursy
Udział w programach
Podręczniki 2010/2011
Zapisy do szkoły
Oddział przedszkolny
Klasa I 2010/2011
Nasze sukcesy
Kronika 2008/09
Zjazd Absolwentów
Odpowiedzi
Wynajem pomieszczeń
Schronisko młodzieżowe
Stowarzyszenie
Linki
Czy wiesz co jesz - program


Wszyscy powini dbać o prawidłową wagę ciała. Polecamy sprawdzone przepisy podane poniżej.

1) Szybka sałatka z ryżem

Składniki:

2 woreczki ryżu

15 dag żółtego sera

1 cebula (10 dag)

1 puszka tuńczyka

majonez, ketchup, sól, pieprz

Sposób wykonania:   

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na połowę. Żółty ser i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. W przezroczystej misce układać składniki w kolejności: połowę ryżu, majonez, sól, pieprz (tzn. warstwę majonezu posypać przyprawami), ketchup, cebula, tuńczyk, żółty ser, majonez, sól, pieprz i pozostały ryż.

Wierzch sałatki udekorować 3 łyżkami startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na ok. 7 porcji. 

  

2) Paprykowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

50 dag konserwowej papryki

1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)

ostra i słodka papryka w proszku

2 łyżki oliwy z oliwek

25 dag makaronu dowolnego kształtu (np. kółeczka)

4 jajka

1 por

5 łyżek majonezu

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie  

posypać ostrą i słodką papryką w proszku. Zrumienić na oliwie z oliwek i ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę a por w plasterki.

Do dużej miski przełożyć paprykę konserwową, filet z kurczaka, makaron, jajka i por. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

 

3) Sałatka śledziowa z zielonym ogórkiem

Składniki:

50 dag śledzi matiasów

zielony ogórek

20 dag żółtego sera

1 puszka groszku zielonego

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie moczyć w wodzie z octem przez około 2 godziny.

Następnie pokroić je w kostkę. Zielony ogórek i żółty ser pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

  

4) Kurczak w pierzynce

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

3 łyżki oleju

przyprawa gyros

7 łyżek ketchupu

2 średnie cebule

5 średnich ogórków kiszonych

5 łyżek majonezu

½ średniej kapusty pekińskiej

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka skroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić.

Następnie dodać przyprawę gyros i wymieszać.

Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kapustę pekińską drobno poszatkować. W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, 4 łyżki majonezu, ogórki kiszone, pozostały majonez i na górę kapusta pekińska. Sałatkę schłodzić.

 

5) Śledzie w czerwonych buraczkach

Składniki:

50 dag filetów śledziowych „matiasy”

ok. 30 dag czerwonych buraków startych na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości słoik)

15 dag cebuli, majonez, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie skropić sokiem z cytryny, zalać zimną wodą i moczyć ok.1 godz. Wyjąć z wody i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w następującej kolejności:

śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz, buraczki ze słoika, i dalej pozostałe śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz i pozostałe buraczki.

Wierzch sałatki udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce.

Podawać z pieczywem.

Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.

 

6) Szybka sałatka z ryżem

Składniki:

2 woreczki ryżu

15 dag żółtego sera

1 cebula (10 dag)

1 puszka tuńczyka

majonez, ketchup, sól, pieprz

Sposób wykonania:   

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na połowę. Żółty ser i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. W przezroczystej misce układać składniki w kolejności: połowę ryżu, majonez, sól, pieprz (tzn. warstwę majonezu posypać przyprawami), ketchup, cebula, tuńczyk, żółty ser, majonez, sól, pieprz i pozostały ryż.

Wierzch sałatki udekorować 3 łyżkami startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na ok. 7 porcji. 

  

7) Paprykowa sałatka z kurczakiem

Składniki:

50 dag konserwowej papryki

1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)

ostra i słodka papryka w proszku

2 łyżki oliwy z oliwek

25 dag makaronu dowolnego kształtu (np. kółeczka)

4 jajka

1 por

5 łyżek majonezu

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie  

posypać ostrą i słodką papryką w proszku. Zrumienić na oliwie z oliwek i ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę a por w plasterki.

Do dużej miski przełożyć paprykę konserwową, filet z kurczaka, makaron, jajka i por. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

 

8) Sałatka śledziowa z zielonym ogórkiem

Składniki:

50 dag śledzi matiasów

zielony ogórek

20 dag żółtego sera

1 puszka groszku zielonego

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie moczyć w wodzie z octem przez około 2 godziny.

Następnie pokroić je w kostkę. Zielony ogórek i żółty ser pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

 
9) Kurczak w pierzynce

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

3 łyżki oleju

przyprawa gyros

7 łyżek ketchupu

2 średnie cebule

5 średnich ogórków kiszonych

5 łyżek majonezu

½ średniej kapusty pekińskiej

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka skroić w kostkę, podsmażyć na oleju i ostudzić.

Następnie dodać przyprawę gyros i wymieszać.

Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kapustę pekińską drobno poszatkować. W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, 4 łyżki majonezu, ogórki kiszone, pozostały majonez i na górę kapusta pekińska. Sałatkę schłodzić.

 

10) Śledzie w czerwonych buraczkach

Składniki:

50 dag filetów śledziowych „matiasy”

ok. 30 dag czerwonych buraków startych na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości słoik)

15 dag cebuli, majonez, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Śledzie skropić sokiem z cytryny, zalać zimną wodą i moczyć ok.1 godz. Wyjąć z wody i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w następującej kolejności:

śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz, buraczki ze słoika, i dalej pozostałe śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz i pozostałe buraczki.

Wierzch sałatki udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce.

Podawać z pieczywem.

Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.

 
11) Surówka z pomidorów i jabłka

Składniki:

2 duże pomidory (ok. 50 dag)

1 średnie jabłko (ok. 15 dag)

1 cebula (ok. 8 dag)

3 łyżki śmietany 18%

sól i pieprz

 
Sposób wykonania:

Pomidory, jabłko w skórce i cebulę pokroić w dużą kostkę.

Wszystko razem przełożyć do miski.

Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszać i podawać jako dodatek do drugiego dania.

 
12) Surówka z kapusty włoskiej

Składniki:

½ kapusty włoskiej

sól i pieprz

1 cebula

sok z cytryny

1 pomidor

2 łyżki oliwy z oliwek

bazylia zielona

Sposób wykonania:

Kapustę włoską umyć, osuszyć i poszatkować.

Posolić, wymieszać i zostawić na około 30 minut.

Cebulę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i dodać do kapusty.

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.

Pokroić w kostkę i wraz z sokiem dodać do kapusty.

Następnie dodać oliwę z oliwek i bazylię.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Podawać z ziemniaczkami i ulubionym mięskiem

 

13) Surówka z pomidorów i cebuli

Składniki:

1 kg pomidorów

1 cebula (ok. 10 dag)

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu balsamicznego

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć.

Do dużej miski przełożyć pomidory, cebulę i czosnek.

Dodać ocet i wymieszać. Surówkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  

14) Pomarańczowa pekinka:

Składniki:

½ kapusty pekińskiej (ok. 70 dag)

2 pomidory

½ czerwonej papryki

1-2 łyżki ketchupu

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

Następnie pokroić je w dużą kostkę i wraz sokiem dodać do kapusty pekińskiej.

Czerwoną paprykę pokroić w paski i dodać do kapusty.

Posolić, wymieszać i zostawić na około 10 minut.

Następnie dodać ketchup i pieprz do smaku. Wymieszać.

Podawać do kiełbaski z grilla lub jako dodatek obiadowy.

Składniki wystarczą na około 3 porcje

 

15) Owocowa sałatka dla dwojga

Składniki:

1 galaretka wiśniowa

7 plastrów ananasa

2 banany

200 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody.

Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.

Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności:

ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa.

Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.
 

16) Sałatka smaczna

składniki:

20 dag serka homogenizowanego

1 średni seler korzeniowa

2-3 winne jabłka

sok z cytryny i garść posiekanych włoskich orzechów

sposób przygotowania

seler obrać, utrzeć na tarce, jabłka umyć, drobno poszatkować wymieszać z selerem, obficie skropić sokiem cytrynowym.
Składniki wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

                                      
17) Sałatka wiosenna     

składniki:                         

1 opakowanie sera feta

1 ogórek

2 pomidory

1 sałata lodowa

2 łyżki oleju

sposób przygotowania: 

serek feta pokroić w kostkę, ogórka zetrzeć na tarce, pomidory pokroić, sałatę lodową pokroić. Składniki wsypać do miski i dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać.

                        
18) Sałatka warzywna

składniki:

10 jajek, 5 dużych ziemniaków , 5 ogórków zielonych

1 seler, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 por

sposób przygotowania

pokroić wszystko w kostkę, przyprawić solą i pieprzem

wymieszać z majonezem.                                                                                                        
19) Sałatka z czerwonej kapusty

składniki

0,5 główki czerwonej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula (większa)
1 jabłko (większe), pieprz, sól, 2 łyżki majonezu
sposób przygotowania

Kapustę kroimy na paski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę i jabłko ucieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodajemy majonez i chłodzimy około 1 godz.

20) Kolorowa sałatka
składniki:

Ryż, ogórki kiszone, wędlina, jajka na twardo, majonez, sól pieprz (proporcje w zależności od tego jak dużą ilość sałatki chcemy uzyskać)

etapy przygotowania

Gotujemy ryż, osobno gotujemy marchew. Do wystudzonego ryżu dodajemy pokrojoną w  kostkę marchew, szynkę, ogórki kiszone oraz jajka. Na koniec dodajemy majonez i przyprawy.

 
21) Sałatka „Chińczyk po wiejsku”

składniki:

1 kapusta pekińska,
1 por,
1 czerwona papryka,
1 zupka chińska,
1 serek wiejski,
1 mały jogurt naturalny,
pęczek szczypiorku,
puszka kukurydzy,
do smaku sól czosnkowa, pieprz.

etapy przygotowania

Makaron z zupki rozkruszyć razem z przyprawami (bez oleju)
i zalać jogurtem wymieszanym z solą czosnkową oraz pieprzem. Kapustę poszatkować, paprykę i por pokroić. Wszystko połączyć razem z kukurydzą i dodać do sałatki. Dodać serek wiejski i razem wymieszać. Posypać szczypiorkiem i schłodzić. Po 30 minutach sałatka jest gotowa.
 

22) Sałatka z rzodkiewek i pora
składniki
pęczek rzodkiewki, 1 por (biała część), 4 listki cykorii (na jedną porcję, 1 łyżeczka majonezu.

                                                    

23) Sałatka ananasowa
składniki

1 puszka ananasa, mały słoiczek selera, puszka kukurydzy,
200 g sera żółtego, 200 g szynki drobiowej, 1 cebula,
3 łyżki majonezu, sól, pieprz.

etapy przygotowania

Szynkę i ananasa pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce, seler i kukurydzę odsączyć. Wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną cebulkę i majonez. Całość doprawić solą i pieprzem.

 
24) Sałatka paprykowo-serowa
składniki

4 jaja, 1 duża czerwona papryka, 160g żółtego sera, 1 puszka kukurydzy, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz, sól

etapy przygotowania

Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem.
                                       

25) Sałatka gyros

  Składniki:

*1 kg piersi kurczaka

*1 puszka kukurydzy

*6 ogórków konserwowych

*20 dag kapusty pekińskiej

*1 łyżeczka przyprawy gyros

*125 ml majonezu

*125 ml keczupu

*3 łyżki oliwy z oliwek

  Opis przygotowania:

   Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą gyros, pokropić oliwą z oliwek  i smażyć kilka minut.

   Ostudzone kawałki kurczaka włożyć do salaterki, polać kilkoma łyżkami keczupu majonezu. Kukurydzę

   wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i wsypać do sałatki. Tę  warstwę także polać    majonezem

    i keczupem. Wierzch sałatki  posypać kapustą pekińską.
 

26) Sałatka warzywna

  Składniki:

*1 kg kalafiora

*1 kg kapusty

*1 kg cebuli

*1 kg papryki

*1 kg pomidorów

*1 kg marchwi

*1 kg ogórków

*1 szklanka cukru

*1/2 szklanka oleju

*1 szklanka wody

*1 łyżka pieprzu mielonego

*1/2 łyżki soli

 Opis przygotowania:

  Wszystkie warzywa rozdrobnić. Kalafior podzielić na małe różyczki; kapustę poszatkować; cebulę, paprykę i

 pomidory pokroić na małe kawałki; ogórki zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki oprócz octu. Ostudzone

 przełożyć do słoików, zamknąć słoiki i zagotować przez ok. 5 minut.

 
27) Sałatka z warzyw

 Składniki:

*3-4 marchewki duże

*2 pietruszki

*1/2 selera duża

*5 ziemniaków

*6-8 jajek

*1 puszka groszku i kukurydzy konserwowanej

*1 pory biała część

*4 ogórki kiszone duże

*majonez, sól i pieprz

    Opis przygotowania:

 Warzywa czyli: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, bardzo dokładnie wyszorować  i ugotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w drobną kosteczkę. Por umyć i przekroić wzdłuż na 4 części następnie bardzo drobno posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć miseczki dodać  groszek konserwowy
i kukurydze doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonezu i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do miski

i udekorować według uznania. Smacznego.


28) Sałatka Wiosenna:
Składniki       
1 główka sałaty         
2 jajka ugotowane na twardo           
1/2 pęczka szczypiorku
pęczka rzodkiewki

2  ogórki                                                                                               

2 pomidorki

SOS:                                                                                                    

łyżki majonezu

łyżki śmietany 18%                                                                                

kilka gałązek koperku

pieprz i sól

Etapy przygotowania

1.Sałatę"podrzeć" na drobne kawałki. Szczypiorek drobno pokroić.
Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki.  Pomidorki pokroić w ósemki. Wszystko razem połączyć.

2.Wosobnym naczyniu robimy sos: mieszamy śmietanę i majonez.
Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe. 

29) Sałatka Grecka 
Składniki:

    * ogórek

    * 2-3 pomidory

    * cebula

    * zielona papryka

    * 6 łyżek oliwy

    * 2 łyżki octu winnego

    * 1/2 łyżeczki soli

    * pieprz

    * oliwki z puszki

    * ser feta

Opis przygotowania

Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski.
Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić słonym białym twarogiem.


30) Sałatka Drobiowa

Składniki:

ananas

4 filety z piersi kurczaka

20 dag mrożonego zielonego groszku lub z puszki

czerwona papryka

2 łyżki masła

łyżka curry

1/3 szklanki śmietany 18%

2 łyżki soku z cytryny

łyżka sosu sojowego

3 łyżki oleju

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka umyć, osączyć, natrzeć curry, solą pieprzem. Masło stopić na patelni, włożyć filety, smażyć po 4–5 minut z każdej strony, ostudzić.

Ananasa obrać, przekroić, wyciąć głąb. Miąższ pokroić na małe kawałki,
włożyć do miski. Groszek gotować 5 minut w osolonej wodzie, osączyć.
Paprykę oczyścić z nasion, miąższ pokroić w małą kostkę.

Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, olejem,
szczyptą soli i pieprzu.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem, papryką i kawałkami ananasa. Przyprawić, dodać groszek, wymieszać. Udekorować listkami mięty. Smacznego.

31) Sałatka z tuńczyka
 Składniki:

5 jajek

20 dag żółtego sera

1 cebula

1 puszka kukurydzy

tuńczyk w sosie własnym

majonez

zamrożone masło extra                                                                            

Wykonanie:

Żółtka, białka, ser żółty, zamrożone masło - zetrzeć na tarce (każdy składnik osobno). Cebulę drobno posiekać.

Układać warstwami:

białko - ser żółty - pół puszki tuńczyka - pół puszki kukurydzy - majonez - cebula - masło – druga część tuńczyka – reszta kukurydzy - majonez - żółtka.

32) Sałatka Kebab - Gyros
składniki:                                                                       

* ok. 50-80 dag piersi z kurczak

* przyprawa do potraw o nazwie "GYROS" lub "KEBAB" ( ok.1/2 paczki)

*surowa cebula

*ogórki konserwowe

*puszka kukurydzy konserwowej

*ketchup

*majonez

*kapusta pekińska

*olej do smażenia

Gyros jest sałatką warstwową więc wykładamy składniki nie mieszając

Wykonanie:

  Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą i wyłożyć do miski.

  Surową cebulkę drobno pokroić w kosteczkę i wyłożyć na usmażone mięso.

  Ogórek również pokroić i wyłożyć na cebulkę.

  Kukurydzę wysypać na ogórki.Rozsmarować warstwę ketchupu.

  Na ketchupie rozsmarować warstwę majonezu.

  Kapustę pekińską poszatkować i wyłożyć na majonez. Smacznego...


33) Sałatka Serowa

Składniki:

    * po 10 dag sera feta, brie, ementaler i rokpol

    * po 20 dag sałaty lodowej i lollo rosso

    * 10 dag winogron lub rodzynek

    * 5 dag orzechów laskowych

    * 8 łyżek oleju arachidowego

    * sól, pieprz
Przygotowanie:

Sery pokroić w kostkę. Sałatę porozrywać na niewielkie kawałki.
Orzechy posiekaj. Winogrona przekroić na pół (mogą być rodzynki namoczone i osączone). Olej zmiksuj z winogronami (lub rodzynkami) i orzechami.
Sałatę wymieszaj z serami, przełóż do salaterki, polej sosem, a następnie
dopraw solą i pieprzem. Smacznego...

34) Sałatka z kartofla surowego..
Składniki:

* 2 pomidory
* 1 ogórek świeży
* koperek ogrodowy świeży
* 3 ząbki czosnku
* szczypiorek
* ketchup pikantny
* majonez
* przyprawa grill do mięs
* sól biała

Sposób przygotowania

Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobiną soli i przyprawą grill ,dodać 2 łyżki ketchupu,4 łyżki majonezu. Dokładnie wszystko wymieszać.
Umyty kalafior pokroić na drobne różyczki, pomidory pokroić na małe cząstki, ogórka pokroić w grubszą kostkę, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z sosem i schłodzić. l

Różne sałatki:

Surówka z czerwonych buraczków

♦ 1/2 kg czerwonych buraczków(podgotowanych) młodych
♦ 1 duże jabłko
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ 1 ząbek czosnku(jeżeli lubimy)
♦ oliwa z oliwek(1 łyżka)
♦ sok z cytryny
♦ pieprz +sól

Surówka z marchewki

♦ 5 marchewek
♦ 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka w occie
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ 1 łyżka majonezu(niskokaloryczny lub wg uznania)
♦ sól, pieprz

Surówka z białej kapusty

♦ 1/4 główki białej kapusty
♦ 1 duża marchewka
♦ 1 jabłko
♦ 1 cebulka
♦ sok z cytryny
♦ 1 łyżeczka cukru
♦ sól, pieprz
♦ 1 łyżka jogurtu naturalnego
majonez i jogurt możemy zastąpić oliwą z oliwek. Smacznego!


Polska sałatka jarzynowa z groszkiem Aseret

Składniki
 * marchew ugotowana - 2 szt.
* ugotowany mały seler - 1 szt.
* groszek konserwowy lub mrożony - 1/2 puszki
* 1 mała cebula czerwona
* ogórki kwaszone - 2-3 szt.
* majonez - 100 ml
* jogurt naturalny gęsty - 125 ml
* 2 jabłka
* natka pietruszki lub szczypiorek
* 2 ugotowane ziemniaki
* 2 jajka ugotowane na twardo
* sól i pieprz